BAGAIMANA
KAMI MENGURUSKAN PELABURAN YANG ANDA BERI KEPADA KAMI
1.
Pengiraan Kos Bagi Setiap Cup
Cup 12onz Harga RM3.50
Total Kos Bagi 1 Cup 12onz Ialah =RM1.63
UNTUNG: RM1.87
Cup 7onz Harga RM2.00
Total Kos Bagi 1 Cup 7onz Ialah =RM1.08
UNTUNG: RM0.92
DEMOGRAFIK
PENDUDUK
Jumlah
penduduk bagi setiap kawasan perumahan yang mempunyai pasar malam dianggarkan
50,000 orang++
SAIZ
PASARAN
20%
X 50,000 ORANG = 10,000 ORANG
KUASA
MEMBELI
20%
X 10,000 ORANG = 2000 ORANG
ANGGARAN
PELANGGAN ULANG MEMBELI SECARA PURATA
3X
SEBULAN
ANGGARAN
PELANGGAN MEMBELI DALAM SATU MASA
2
SET/ KEPING / BOTOL
JUMLAH
PEMBELIAN DALAM SEBULAN
2000
ORANG X 3(2) = 6000 BOTOL
LAIN-LAIN
KOS:
PEKERJA:
RM900
TAPAK:
RM300
TRANSPORT:
RM300
UNTUNG
3000
(12onz) BOTOL X RM1.87 = RM5610
3000
(7onz) BOTOL X RM0.92 = RM2760
UNTUNG
KASAR: RM8370
UNTUNG
BERSIH: RM8370 – RM1500 = RM6870
2.
WAFER (Jika anda melabur RM2000)
HARGA
JUAL: RM3.50
KOS SATU
WAFFLE:
TEPUNG – RM0.60
JEM – RM0.30
LAIN-LAIN
KOS:
PEKERJA:
RM900
TAPAK:
RM300
TRANSPORT:
RM300
JUMLAH
PEMBELIAN DALAM SEBULAN
2000
ORANG X 3(2) = 6000 KEPING
ANGGARAN
JUMLAH JUALAN YANG DIBUAT
HARGA WAFFLE – RM3.50
SALES YANG
DIBUAT – RM3.50 X 1000(3)(2) = RM21,000.00
KEUNTUNGAN
KASAR - 6000 x RM2.60 = RM15600.00
KEUNTUNGAN
BERSIH: RM15600 – RM1500 = RM14100
3.
UNCLE BEST/BOB (Jika anda melabur RM6000)
HARGA
JUAL: RM5.50
KOS SATU AYAM + TEPUNG + CILI: RM3.00
LAIN-LAIN
KOS:
PEKERJA: RM900
TAPAK: RM300
TRANSPORT: RM300
JUMLAH
PEMBELIAN DALAM SEBULAN
2000 ORANG X 3(3) = 9000 KEPING
ANGGARAN
JUMLAH JUALAN YANG DIBUAT
HARGA
AYAM – RM5.50
SALES YANG
DIBUAT – RM5.50 X 1000(3)(3) = RM49,500.00
KEUNTUNGAN
KASAR - 9000 x RM2.50 = RM22500.00
KEUNTUNGAN
BERSIH: RM22500 – RM1500 = RM21000
No comments:
Post a Comment